Tarihe Adını Altın Harflerle Kazıyan Kadınlar…
Tarihten bu yana kendinden söz ettiren birçok kadın bulunuyor. İnsanlık tarihine yön veren bu kadınlar başarılarıyla hala günümüze ışık tutuyor. Dünyanın herhangi bir yerinde, herhangi bir dine mensup ya da adı duyulmamış bir kabineye üye olsa da verdikleri mücadelelerle insanlığı aydınlatmaya devam ediyorlar. İşte örnek alınacak, saygıyla anılan kadınlardan birkaçı…
Aglaonice
AstronomHypatia kadar tanınmış olmasa da Aglaonice milattan önce 1. ya da 2. yy.’da Antik Yunan’da yaşadığı düşünülen ilk kadın astronom olduğu sanılıyor. Ayın evreleri hakkında yapmış olduğu yorumlar ve ay tutulmalarını tahmin edebiliyor olması o dönemde insanların onu Ay’ı Dünya’ya çekebilme gücü olan bir büyücü olarak görmelerine neden olmuştur. Plato, Rodoslu Apollonius ve Plutarkhos, Aglaonice hakkında yazmışlardı.
Hypatia
Matematikçi ve astronomKadın bilim insanları sadece günümüzde değil, bundan yüz yıllar öncesinde dahi yaşıyorlardı. İskenderiyeli Hypatia en çok bilinenlerinden biri. 4. yy.’ın son yarısında yaşamış ve İskenderiye’de tanınmış bir matematikçi babanın kızıdır Hypatia. Atina’da eğitim aldıktan sonra babasının çalışmalarına yardım etmiştir. Bundan kısa süre sonra felsefe, matematik ve astonomi dersleri verdiği İskenderiye Okulu’nun başı oldu. Yaşadığı dönemde öncü matematikçi ve astronom olduğu kabul edilen Hypatia belki de tarih boyunca bu anlamda ön plana çıkarılan tek kadındır.Bilimsel araştırmalarının yanı sıra milattan sonra 415’te Hristiyan yobazları tarafından öldürülmesi çoğu kimse tarafından Antik dönemin ve İskenderiye medeniyetinin bitişi olarak kabul edilir.
Barbara McClintock
SitogenetisitBugün kromozomlar hakkında ne biliyorsak Barbara McClintock’un çalışması sayesindedir. Çalışmasında genetik üzerine yoğunlaşan McClintock, mısırın genetik haritasını çıkaran ilk insandır. Bu harita kromozomların fiziksel özellikler üzerindeki etkisini anlamaya yardımcı olmuştur. Bu araştırma sayesinde genlerin fiziksel özellikleri belirlediğini kanıtlamıştır. Yaptığı çalışmalar zamanın o kadar ötesindeydi ki diğer insanlardan aldığı eleştiriler nedeniyle 1953 yılında çalışmalarını yayınlamayı bıraktı. Neyse ki daha sonraları çalışmaları yeniden değerlendirilip kabul edildi ve 1983 yılında Fizyoloji veya tıp alanında bir Nobel ödülü de dahil birçok ödüle layık görüldü.
Mary Anning
Paleontolojistİngilizce’de bir tekerlemeye ilham kaynağı olmuş paleontolojist Mary Anning dünyanın tarihini anlamaya yardımcı olan bilimsel araştırmalara fosil toplayarak katkıda bulunmuştur.İngiltere’nin Dorset’teki falezlerine tırmanan Anning, 1833’te bu tehlikeli aktivitesi sırasında ölüm tehlikesi geçirmiş hatta bilimsel araştırması uğruna köpeğini kaybetmiştir. Ancak bütün bu uğraş ilk ihtiyozor iskeletini, soyu tükenmiş bir deniz canlısı olan iki tam plesiosaur ve ilk pterezor iskeletini keşfetmesiyle meyvesini vermiştir. Ancak her ne kadar bilime önemli bir katkıda bulunmuşsa da kadın olması öne sürülerek 19. yy bilimsel topluluğuna hiçbir zaman kabul edilmemiştir. Ne yazık ki hakettiği saygıyı ancak ölümünden sonra kazanmıştır. 2010 yılında Kraliyet Topluluğu onu en önemli Britanyalı bilim kadınları listesine dahil etmiştir.
Rosa Parks
ABD’nin güney eyaletlerinde siyahlarla beyazların farklı kapılardan otobüse bindiği 1950’lerde Rosa Parks, Alabama’nın Montgomery şehrinde bir gün otobüse bindi. Basit gibi görünen bu olay daha sonra Amerikan tarihinin en önemli sivil haklar mevzuatının tekrar ele alınmasını gündeme getirdi. Çünkü Parks, o otobüste bir beyazın, beyazlara ayrılan yerde yer bulamayınca siyahlara ait bölümde Parks’tan kalkıp kendisine yer vermesini istemesine kalkmayarak karşılık verdi. Şoförün uyarılarına rağmen yerinden kalkmayan Parks tutuklandı ve hapse girdi. Bu olayı protesto eden siyahlar bir yıldan fazla otobüslere binmedi ve her yere yürüyerek gitti. Bu kararlı eylem sonrasında Amerikan Federal Mahkemesi, otobüslerdeki bu uygulamayı yasakladı. Alabama’da beyazlar tarafından taciz edilen ve kuzeye taşınmak zorunda kalan Parks, 1999’da Time dergisi tarafından 20. yüzyılın insan hakları savunucusu seçildi.
Agatha Christie
Agatha Christie, dünyada İncil’den ve Shakespeare kitaplarından sonra en fazla okunan kitapların yazarı unvanını elinde bulunduruyor. Popüler edebiyatın en önemli isimlerinden olan Christie, Mary Westmacott takma adıyla aşk romanları da yazdı. Ancak asıl ünü, yazdığı 80 dedektif romanı ve West End tiyatrolarında başarıyla sahnelenen oyunlarıyla elde etti. Kitaplarında sıklıkla bahsettiği zehirleri ve öldürülme biçimlerini bu kadar iyi bilme nedeni ise savaş zamanında hemşire olmasıydı.
Hatşepsut
Mısır’ın ilk kadın firavunu olan ve M.Ö 1479-1458 yıllarında yaşayan 1. Hatşepsut, erkekleri geri de bırakacak kadar başarılı bir şekilde Mısır’ı yönetmiştir. Erkek giysileri giyen ve takma sakal takan Hatşepsut, kendi adına inşa ettirdiği sakallı heykeli ile tanınmaktadır