Peki Müzik Dinlemekten Neden Keyif Alırız?
Yeni bir araştırma gerçekleştiren bilim adamları, müzik dinlemekten neden keyif almış olduğumuzı araştırdılar. Elde edilen sonuçlara göre müzik dinlemek, beynimizin devresini harekete geçiriyor. Bir başka deyişle müzik dinlemeyi tıpkı yemek yemek veya para kazanmak gibi bir “ödül” olarak görüyoruz.
Müzik dinlemenin insanlara rasyonel bir biyolojik yararı bulunmuyor. Yine de hemen hepimiz müzik dinlemekten keyif alıyoruz. Peki neden? JNeurosci’da yayımlanan yeni bir çalışmada bilim adamları, beyin sinyallerini inceleyerek insanların müzik dinlemekten neden keyif aldığını anlamaya çalıştılar.
Gerçekleştirilen nöro görüntüleme çalışmaları, beynin müziği; yiyecek, para ve alkol gibi diğer “ödül” olarak algılanan materyaller ile benzer şekilde işlediğini ortaya koydu. Yine de sonuçların katılımcıların hangi müziği sevdikleri ve hangi müziği dinledikleri ile bağlantılı olduğunu unutmamak gerekmektedir.
Araştırmacılar, beyin aktivitelerini fMRI (fonksiyonel manyetik rezonans görüntüleme) ile ölçerken bir grup pop müziksevere pop şarkıları dinlettirdi. Ekip, taramaya başlamadan evvel beynin ödül devrelerini transkraniyal manyetik uyarım ile uyardı veya bastırdı. Müzik dinleme eyleminden önce beynin ödül devresini uyarmak, katılımcıların müzik dinlerken aldıkları keyfi azalttı veya artırdı.Bilim insanlarının açıklamalarına göre duyulan keyifteki değişiklikler, beyindeki ödül devresinin en kritik bölgelerinden ödül çekirdeğinde gerçekleşen aktiviteler ile bağlantılıydı. Duydukları keyifte en fazla fark gösteren katılımcılar, işitsel ve ödül bölgeleri arasındaki senkronize aktivitelerde en fazla fark görülen kişilerdi.
Araştırmacılara göre elde edilen neticeler, beynin işitsel bölümü ile ödül bölgesi arasındaki etkileşimin, müzik dinlerken almış olduğumuz keyfi etkilediğini ortaya koydu. Sonuç olarak beynimiz, müzik dinlemeyi tıpkı yemek yemek, para kazanmak gibi bir “ödül” olarak algılıyor.