Orman yangınlarını önlemek için neler yapılabilir?
Ormanlar, orman yangınlarına yabancı değildir, doğal olarak da yıldırım vb. çok farklı nedenlerle yangın çıkabilir. Dolayısıyla insanlar olmasa da ormanlarda yangın ihtimali her zaman vardır.Ancak insan faktörü yangın sayısını ne yazık ki artırıyor. İşte bu durumda yangınları önlemek ve zararlarını azaltmak hususunda modern ve profesyonel ormancılık anlayışı devreye girmelidir. Orman yangınlarının önlenmesi için; koruyucu tedbirler ve önleyici tedbirler alınması gerekmektedir.
Peki bu önlemler nelerdir?
1- Eğitim
Her şeyin başı eğitim. Ne kadar çok insan bir konu hakkında eğitim alıp bilinçlenirse bazı şeyler o kadar hızlı ilerliyor. Öncelikle insanlarımız doğaya çöp, izmarit vs. atmaması gerektiği hakkında eğitilmelidir. Özellikle orman içinde mangal yakılan bölgeler sınırlandırılmalı ve denetlenmelidir. Bu konuda öncelikle eğitim ailede başlamalı, okullarda ise bu edinim pekiştirilmelidir.
2- Ulusal park ve bahçe
Yangın riskinin fazla olduğu ormanlık alanların uygun koşulları taşıyan kesimlerinin ulusal park, tabiat parkları gibi koruma alanlarına dönüştürülmesi, orman yangınlarının azaltılmasında bir başka önlem olabilir. Çünkü koruma alanlardaki aktiviteler belirli kurallarla denetim altına alınabilir.
3- Caydırıcı cezalar
Ormanları kasten yakan ya da ormanların yanmasına neden olan kişilere caydırıcı cezalar verilmelidir. Bu cezalar sayesinde diğer tüm ceza ile çervevelendirilmiş kanunlar gibi raporlanabilir seviyede suça yönelimde azalma olabilir.
4- Ekiplerin eğitimi tam olmalıdır.
Yangın söndürme ekiplerinin eğitimleri tam olmalı, araç gereçleri yeterli düzeyde olmalıdır. Özellikle yangına hassas bölgelerdeki yerleşim birimlerinde oturan halka eğitici ve uyarıcı bilgiler verilmelidir. Yine bu bölgede yaşayanlar da ekipman kullanımı konusunda eğitilmelidir.
5- Gözetleme noktaları artırılmalıdır.
Diğer bir yandan yangının erkenden saptanması da yangın büyümeden denetim altına alınması da çok önemlidir. Bunun için yangın riskinin fazla olduğu bölgelere sabit gözetleme noktaları kule ve kulübeler gibi, gezici ve sabit olan ekipler ve kameralar ile gözetilmelidir.
6- Acil müdahale ekipleri oluşturulmalıdır.
Çıkan yangınların bir an önce söndürülmesi için orman alanlarının gerekli yerlerine acil müdahale ekipleri yerleştirilebilir. Bu ekiplerin yangın sezonu dışında da eğitimlerine devam etmek yangınlar için daha faydalı olabilir.
7- Yangın emniyet yolları açılmalıdır.
Orman yangınlarının çıkmasını engellemek için alınacak önlemlerde meydana gelen bir yangının saha olarak küçük kalmasını sağlamak bakımından yangın emniyet yolları ve şeritleri yapılabilir. Yangının yayılmasını engellemek için inşa edilen bu yollar aynı zamanda müdahale ekiplerinin de ulaşımında kullanılır.
8- Göletler inşa edilebilir.
Bilindiği gibi su dünyanın hemen her ülkesinde çeşitli yangınları söndürmeden kullanılan etkili bir yangın söndürücüdür. Ülkemizde de, hazırlanacak bir plan ile ormanların belirli yerlerine göletler inşa edilebilir.
9- ALO 177 Orman Yangın İhbar Hattı
Orman yangınını gören vatandaşların 177 numaralı telefona bildirmeleri, yangın yerine erken ulaşılmasına olanak sağladığından hem orman içerisinde hem de ormana yakın bölgelerde, otoyollarda tabelalar ile yazılmalıdır. Bu sayede küçük bir aleve kısa sürede müdahale edilebilinir.