Moringa Nedir, Nasıl Tüketilir?
Kökünden tohumuna her bir parçası kullanılan ve sağlığa birçok faydası bulunan moringa bitkisi, gün geçtikçe daha popüler hale geliyor. Latince ismi Moringa Oleifera olan Moringa bitkisi, Hindistan’da yetişen bir şifalı bitkidir. Pakistan, Nepal ve Filipinler gibi Uzakdoğu ülkelerinin yanı sıra Afrika’nın bazı bölgelerinde ve Orta Amerika’da da üretimi ve ticareti yapılan Moringa, son yıllardaki süper gıda furyasının en iyi örneklerinden biri. Kökleri, dalları, yaprakları, tohumları ile bitkinin tamamı çeşitli şekillerde kullanılıyor ve dahası, moringa kalp hastalığından romatizmaya kadar pek çok hastalığa karşı iyi geliyor.
Moringa Nasıl Tüketilir?
Moringa yaprakları, bitkinin en besleyici olan kısmıdır ve taze olarak tüketilebildiği gibi, kurutulup toz haline getirilerek de kullanılabiliyor. Ülkemizde yetişmeyen bir bitki olduğu için şu anda piyasada en sık bulunabilen formu, toz haline getirilmiş kuru moringa yapraklarıdır.
Kalın kökleri çiğ olarak yenilebilir. Turp benzeri yapısı ile rendelenmeye ve salatalara, yemeklere katılmaya uygun kökleri vardır.
Moringa Bitkisinin Faydaları Nelerdir?
Moringa bitkisinin gövdesi, içeriğindeki boyar maddeler sayesinde kök boya olarak da kullanılabiliyor. Moringa yaprakları C vitamini bakımından zengindir. Düzenli olarak tüketildiğinde bağışıklık sistemini güçlendirerek çeşitli hastalıklara karşı koruma sağlar, vücut direncini arttırır. İçeriğindeki kalsiyum sayesinde kemikleri ve dişleri besler. Protein bakımından zengindir. Özellikle hayvansal ürünleri kullanmayanlar için iyi bir bitkisel protein kaynağıdır. Potasyum içeren moringa bitkisi, vücuttaki mineral dengesine katkıda bulunur. Özellikle kas ağrısı ve spazm gibi durumlarda etkili olur. Kan şekerini dengelemeye yardımcı olduğundan diyabet hastalarına önerilebilir.
Metabolizmayı Hızlandırıyor.
Metabolizmayı hızlandırarak yağ yakımını kolaylaştırır. Metabolizmanın yavaş çalışması, sindirim sistemini de yavaşlatarak atık maddelerin vücuttan uzaklaştırılmasını zorlaştırır; bu nedenle kilo vermek de zorlaşır. Moringa bitkisi, metabolizma hızlandırıcı özelliği ile kilo vermeyi kolaylaştırır.