KIRIK KALP SENDROMU NEDİR?
Kırık kalp sendromu, genellikle stresli durumlar ve aşırı yoğun duygular tarafından tetiklenen kalbin sol bölgesindeki pompalama işlevinde geçici bir bozukluktur. Durum ayrıca ciddi bir fiziksel hastalık veya ameliyatla tetiklenebilir. Stres kardiyomiyopati, takotsubo kardiyomiyopati veya apikal balon sendromu olarak da adlandırılır.
Kırık kalp sendromu olan kişilerde ani göğüs ağrısı gelişebilir veya kalp krizi geçirdiğini düşünebilir. Kırık kalp sendromu kalbin sadece bir kısmını etkiler ve kalbinizin normal pompalama işlevini geçici olarak bozar. Kalbin geri kalanı normal şekilde çalışmaya devam eder veya daha güçlü kasılmalar olabilir.
Kırık kalp sendromu genellikle tedavi edilebilir. Bunu yaşayan çoğu insanda haftalar içinde tam bir iyileşme sağlanır ve bunun tekrarlanma riski düşüktür (nadir durumlarda ölümcül olabilir).

KIRIK KALP SENDROMU NEDİR?
KIRIK KALP SENDROMU BELİRTİLERİ
Kırık kalp sendromu belirtileri kalp krizini taklit edebilir.
Yaygın semptomlar şunlardır:
– Göğüs ağrısı
– Nefes darlığı
Kırık kalp sendromunda da aritmiler (düzensiz kalp atışı) veya kardiyojenik şok görülebilir. Kardiyojenik şok, kalbin vücudun ihtiyaçlarını karşılayacak kadar kan pompalayamadığı ve hemen tedavi edilmezse ölümcül olabileceği bir durumdur. (kardiyojenik şok kalp krizinde en yaygın ölüm nedenidir.)
Herhangi bir uzun süreli veya kalıcı göğüs ağrısı kalp krizinin de işareti olabilir, bu yüzden ciddiye almak ve göğüs ağrısı yaşıyorsanız acil yardım istemelisiniz.