IKEA Etkisi Nedir?
Üretiminde emek verdiğimiz herhangi bir ürünü, hiçbir şekilde katkıda bulunmadığımız ürünlere göre daha fazla sahiplenip seviyoruz. Maslow’un hiyerarşisinde bahsettiği üzere üçgeni tamamlamak için kendini gerçekleştirme ihtiyacımızı IKEA etkisi ile karşılamış oluyoruz.
Bir örnek ile açıklamak gerekirse,
1940’lı yıllarda Betty Crocker adında bir pasta şirketi kek yapmak için lazım olabilecek bütün malzemeleri toz haline getirip bir kutuda satmaya başlamış. Kek yapmak için tüketicilerin tek yapması gereken karışımı suyun içine koyup fırına atmakmış.
Ancak bu ürün hiç tutmamış, bunun üzerine kek karışımından süt ve yumurta çıkarılmış. Artık kek yapan tüketicilerin karışımın içine yumurta kırıp süt eklemeleri gerekiyormuş. Bu değişiklikten sonra satışlarda patlama yaşanmış. Tüketiciler kek yapmak için daha fazla uğraştıklarında kek yapmayı ve yaptıkları keki çok daha fazla sevmişler.
Görüldüğü gibi IKEA etkisinin hayatınızın her alanında en çokta pazarlamada ne kadar etkili olduğunu hemen fark edebilirsiniz. Bilinçli davranıp bu etkiyi kendi çıkarınıza kullanabileceğiniz gibi onun etkisine kapılıp zarara da girebilirsiniz.