2
Balkan Savaşlarının hemen akabinde, Osmanlı’nın Rumeli topraklarından çekildiği esnada 1913’te kurulup üç ay kadar ayakta kalan Batı Trakya Bağımsız Hükümeti (Garbi Trakya Hükûmet-i Müstakilesi), ilk Türk cumhuriyeti olarak tarihe geçti.
İlk önce Batı Trakya Geçici Hükümeti (Garbi Trakya Hükümet-i Muvakkatesi) adıyla kurulan ve yalnızca üç ay kadar (52 gün) ayakta kalabilen bu cumhuriyet, Yunanistan tarafından Dedeağaç kendisine teslim edilerek sıcak bakılsa da (Bulgaristan’a karşı), Osmanlı Devleti ve Bulgaristan Krallığı tarafından siyasi sebeplerle tanınmamıştır.
Batı Trakya’da Türkler ve Pomaklar başta olmak üzere çoğunluğu Müslüman ahali tarafından bu devlet ayrıca Kuvayi Milliye tabirinin ilk defa Batı Trakya mücadelesinde kullanılmasıyla da tarihe geçmiştir. Nitekim bu cumhuriyeti ileride kurulacak meşhur Teşkilat-ı Mahsusa’nın bünyesinde yer alacak Türk subaylar tarafından kurulmuştur.
Kendi posta puluna ve posta teşkilatını, ordusunu, resmi gazetesini hatta milli marşını dahi oluşturmuş Batı Trakya Cumhuriyeti, 29 Eylül 1913’te Osmanlı Devleti ile Bulgaristan arasında yapılan İstanbul Antlaşması ile Batı Trakya’nın Bulgaristan’a terk edilmesine tepki olarak tarih sahnesine çıkmıştı. General Lazarof komutasındaki Bulgar kuvvetleri 30 Ekim 1913 tarihinde bölgeyi tamamen işgal ederek bu cumhuriyete son verdi.