Aşık Olma Korkusu Filolobi Nedir? Neden Olur?
Filofobisi olan bir kişi, karşı cinsiyetten bir kişinin varlığında kaygı krizi benzeri bir şey yaşar. Bu devam ederse kişinin korkusu, duygusal bağlantısı olan kişilerden uzaklaşmasına neden olabilir.
Filolobi Nedir?
Filofobi, aşık olma korkusuna verilen addır. Uzmanlara göre filofobiye tam olarak neyin sebep olduğu bilinmemekle birlikte kişinin yaşadığı olumsuz duygusal bir deneyimin ardından ortaya çıktığı düşünülmektedir. Filofobisi olan bir kişi, karşı cinsiyetten bir kişinin varlığında kaygı krizi benzeri bir şey yaşar. En önemlisi de bu durum tedavi edilmediği sürece kişinin ailesinden, arkadaşlarından kaçmasına, sosyal çevresi ile iletişiminin yok olmasına neden olabilir.
Filolobi Tedavi Edilebilir Mi?
Filofobisi olan bir kişinin bu korkunun üstesinden gelmesi mümkündür. Kişiye bunun üstesinden gelmesine yardım etmek için kullanılabilecek iki tedavi duyarsızlaştırma terapisi ve bilişsel davranış terapisidir. Bu iki terapi genelde birlikte kullanıldığında en fazla etkiyi gösterir. Sistemli duyarsızlaştırma terapisi filofobik kişiyi, başka insanlarla etkileşime sokar. Terapist, bu etkileşimin benzerini yapmak için bilgisayar kullanır ve kişinin gerçek yaşam durumuna hazırlanmasına yardımcı olur.
Küçük yaşlardaki çocukları eğitirken ebeveynlerin çocuğa istediğini yaptırmak için “söylediklerimi yapmazsan seni hiç kimse sevmez “ “baban ve ben seni terk ederiz” gibi ifadeler kullanarak çocuğu korkutmaya çalışması çocuğun ileri ki yaşlarda yaşadığı bir aşk acısının ardından filofobinin ortaya çıkmasına neden olabilir.