5G Teknolojisi Nedir?
Telekomünikasyon, her kullanıcının mobil telefonlarla gerek başka bir kullanıcı ile gerek internet tabanlı iletişim kurmasını sağlayan hücresel ağ teknolojisidir. Bu teknoloji, kullanıcının kablosuz olarak herhangi bir çekim noktasında arama, mesajlaşma ve sosyal medya gibi haberleşme araçlarını kullanmasını sağlar.
Daha geniş tanımı ile,, mevcut kullanılan haberleşme aygıtlarından en son teknoloji ile kullanıcılara daha hızlı ve daha verimli bir iletişim imkanı sağlayan bir ağ olarak tanımlanır. 5G teknolojisi, radyo frekansları ve sinyal artırıcı bir sistemle geniş kullanıcı kitlesinin kullanımına sunulur. Kitleler arası haberleşmenin sağlanması da bu sayede olur.
5G teknolojisi henüz yeni gelişen bir oluşum olmasına rağmen birçok alanda karşımıza çıkar. 4G ve 5G gibi yapılardaki rakam, altyapıyı temsil eder. Yani altyapı ne kadar değişimden geçerse gelen yenilikler ve baştaki rakam artar. 5G, altyapının 5 kere değiştiğini ve en son teknolojiye göre yapılandığını temsil eder. Bu hizmetin sizlere sağladığı en büyük avantajı hız alanındadır.
En önemli özelliği hız olarak gözükse de 5G teknolojisi sayesinde ağ gecikmelerinde ciddi kısalmalar yaşanır. Karşılıklı iki cihazın birbirine iletim süresini minimuma indirerek oldukça düşük bir ping seviyesi oluşturur. Ağ gecikmesi, genel olarak birçok nedene bağlı olabilir ancak 4G ile 5G karşılaştırıldığında 5G hizmeti ortalama 60-120 oranla daha düşük gecikme süresi sunar. Bu avantaj sayesinde özellikle VR gibi sanal gerçeklik hizmetlerinde ciddi gelişmeler yaşanır.
Çok fazla avantajı olmasına karşın çeşitli dezavantajları da beraberinde getiriyor. Söz konusu dezavantajlardan ilki, kurulum maliyetinin yüksek olması. 5G teknolojisine adaptasyon sağlamak için gerekli altyapıyı kurmak bir hayli pahalı. Ayrıca, henüz tüm dünya için yeni olan bu teknolojinin bazı güvenlik sorunları olabileceğinden endişe ediliyor. Yazılım geliştirme süreçlerinin nasıl ilerleyeceğine bağlı olarak, bahsi geçen dezavantajlar da ortadan kaldırılabileceği öngörüler arasında.