Türkiye Orman Yangınları Konusunda Neden Tedbirsiz Davranıyor?
Son günlerde ülkemizde yaşanan yangınlar herkesi derinden sarsmış ve ne yazık ki hala tamamen kontrol altına alınamayan bölgeler de bulunmaktadır. Hal böyle iken birçok kişinin aklında bu yangınlara nelerin sebep olduğu ve müdahalelerin neden bu kadar geç yapıldığı sorusu yer almaktadır.
climatechangepost.com’da bu konuda bazı araştırmalar ve raporlar öne sürmüştür. Değişik araştırmaların kaynak olarak kullanıldığı analiz raporunda orman yangınlarının sebeplerine yanıt verebilecek nitelikte bilgiler bulunuyor.
2005, 2007 ve 2009 yıllarında gerçekleştirilmiş dört farklı araştırmayı referans alan ve Türkiye’nin orman yangını konusundaki zafiyetlerini ortaya koyan analizde ilgi çeken maddeler de yer alıyor.
Türkiye’yi orman yangını konusunda önümüzdeki günlerde neler bekliyor?
- Akdeniz’de orman yangını tehlikesinin, yangın mevsiminin uzunluğunun ve yangın sıklığının ve şiddetinin artması oldukça muhtemel görünüyor.
- Kuru hava ve ölü biyokütle birikimi ile hasarlı ekosistem, orman yangını riskini artırıyor ve a hava değişkenliği orman yangını riskini daha da artırabilir.
- Orman yangınlarının istilacı türlerin yayılmasına sebep olabilir.
- 1961-1990 senelerine kıyasla 2030-2060 senelerindeki orman yangını risk öngörüleri, Türkiye’nin en çok etkilenecek bölgeler arasında olduğunu göstermektedir.
- Akdeniz bölgesinin çoğunda 2 ila 6 haftalık ek yangın riski olabilir. Maksimum artış, en az bir ay daha yangın riskinin beklendiği İç Anadolu da dâhil olmak üzere iç kesimlerde olabilir. Bu artışın önemli bir kısmı aslında yangın için aşırı bir risk teşkil etmektedir.
- Ülkenin kuzeyindeki ormanlarda ve ılıman iklimin hâkim olduğu ormanlarda beklenen durumun aksine, subtropikal iklimin hâkim olduğu ormanlardaki yangınların hem sıklığı hem de yoğunluğu, ilk artış fazından sonra, yağışlar yangınları körükleyecek otların azalmasını sağlayacak kadar düştüğünde nihayet azalacaktır.