Son Dönemlerin En Yenisi ve Belki de En İyisi: METAVERSE
İlk kez 1990’lı yılların başında gündeme gelen metaverse kavramı; Yunanca “öte, sonra” anlamına gelen “meta” ve İngilizce “evren” anlamına gelen “universe” kelimelerinin birleşiminden oluşur. Bu haliyle metaverse sözcüğü, dilimize “öte evren” olarak çevrilebilir. Metaverse, ülkemizde “sanal evren” ismiyle de sıkça anılır. Amerikalı yazar Neal Stephenson tarafından kaleme alınan “Snow Crash” adlı romanın, metaverse kelimesinin ilk kullanım yeri olduğu kabul edilir. Stephenson romanında, insanların avatar adı verilen üç boyutlu karakterlerin bulunduğu sanal ortama bu ismi vermiştir. Stephenson, romanın yazıldığı tarihlerde edebiyat çevreleri tarafından gerçeklikten uzak olmakla eleştirilmiştir.
Metaverse; bilgisayarlar, artırılmış gerçeklik cihazları, akıllı telefonlar ve VR gözlükler gibi aletler aracılığıyla, sanal olarak oluşturulmuş ortamları deneyimlememizi sağlar. İnsanlar bu sanal evrenlerde arkadaşlarıyla ve diğer insanlarla sosyalleşebilir, oyunlar oynayabilir, konser ve benzeri etkinliklere katılabilir. Bu yönüyle metaverse’ü internet 3.0 ve blockchain teknolojilerini harmanlayan yeni bir siber platform olarak da tanımlayabiliriz.
Ayrıca, yakın zamandaki etkinliklere bakıldığında, bizi gelecekte harika bir deneyimin beklediği anlaşılıyor. Epic Games’in “Fortnite” adlı oyunda gerçekleştirdiği Travis Scott konseri, en çok sevilen metaverse etkinliklerinden biri oldu. Dünya çapında 12,3 milyon oyuncunun katıldığı konser, nefes kesen görsel efektler ile sürükleyici bir deneyim sundu. Yalnızca kullanıcılar ve şirketler değil, sivil toplum kuruluşları ve dernekler de metaverse’ü etkili bir şekilde kullanmaya başladı. Her geçen gün daha fazla grup toplantısı ve konferans, metaverse’de gerçekleştiriliyor., Gelecekte de konserlerin, canlı gösterilerin ve diğer pek çok etkinliğin yer alacağı metaverse, sınırlarını hayal gücünün belirlediği eşsiz bir evren sunuyor.