PLASEBO Etkisi Nedir?
Plasebo terimi Latince “hoşnut ederim” kelimesinden türemiştir. Plasebo, hastalığa etki etmese de, insanların nasıl hissettiğini etkilemektedir. Her üç insandan birisi bu durumu yaşamaktadır. Günlük hayatta “Sebebini bilmiyorum ama o şey bana daha iyi geliyor, bu ilaçla daha iyi hissediyorum ya da o öyle olunca daha rahat hissediyorum.” dediğiniz durumlar oluyordur. Plasebo etkisi, zihin ve beden arasında hala tam olarak anlaşılmayan büyüleyici bir bağlantıyı temsil eder.
Bu durumda beklentilerin gerçekliği yaratabileceğine dair güçlü bir silahtır. “Teselli ilacı” ve “inaktif tedavi” olarak da bilinen plasebolar; salin, nişasta veya şeker gibi etkisiz maddelerden yapılır. Gerçek ilaç gibi görünseler de hiçbir kimyasal etkileri yoktur. Bir iğne yoluyla enjekte edilen plasebolar (araştırmacılar genellikle bir tuz ve su solüsyonu kullanırlar), daha hızlı ve güçlü etki gösterir. Bunun nedeni muhtemelen insanların enjeksiyonun kan dolaşımına haptan daha hızlı girdiğini varsaymasıdır. Aynı şekilde daha pahalı olanlar ucuz olanlara göre daha iyi çalışma eğilimindedir. İlaçların görünümü de beklentilerimizi değiştirebiliyor. Kırmızı, turuncu ve sarı gibi parlak renkleri uyarıcı etkiyle, mavi ve yeşilleri yatıştırıcı etkiyle ilişkilendiriyoruz. Tabletin rengini değiştirince de ondan beklediğimiz şey de değişiyor. İşte psikolojide buna tam olarak Placebo etkisi denilmektedir.
Plasebo etkisini hala tam olarak çözebilmiş değiliz ama ondan kaçış yok. Herhangi bir tıbbi tedaviye başladığımızda yaşadığımız deneyimin bir kısmı psikolojik olmakta. Doktorlar da bu durumun farkında ve iyileşmemizi hızlandırmak için bu bilgiyi kullanıyorlar. Açık olan bir şey var ki zihin, vücudun biyokimyasal süreçlerini etkileyip değişime uğratacak güce sahiptir.