Narsisizm (Öz severlik) Nedir? Narsistik Kişilik Bozukluğu Nedir?
Yunan mitolojisinden günümüze kadar gelen narsist kelimesi mitolojik kahraman Narkissos’dan gelir ve Narkissos adını narkoza ve bir çiçek familyası olan nergisgillere de vermiştir. Narsist günümüzde ileri boyuttaki durumuna kişilik bozukluğu olarak tıpta yerini almıştır. Bazı bilim adamları bu durumu ego ile bütünleştirmiştir. Narsist erkek ve narsist kadın olarak nitelendirme durumları da ortaya çıkmıştır.
Narsisizm olarak bilinen terim; kişinin kendini beğenmesi, kendine aşık olması, zihinsel benliğine hayranlık duyulması olarak tanımlanır. Halk arasında diğer adı özseverliktir. Bazıları bu durumu ego da dese aynı kavramlar değildir. Narsisizm etkileri görülen kişilere narsist denilmektedir.
Narsisizm nedir?
Bir bebekten yola çıkarsak, bebek dış dünya ile ilişki kuramadığı için gerçek bir narsisizm örneğidir. Bebeğin libidosu dış dünyaya yönlendirilmemiştir. Nesneleri algılaması aylar sürer. “Ben” ve “Ben olmayan” arasındaki bir ince çizgide kalır. Dış dünyaya ilgi duymadığı için merkezinde “ben” vardır. Bebek için tek gerçek kendisidir. Yani susaması, acıkması veya üşümesi bebek için tek gerçektir. Bu duruma birincil narsist denilmektedir.
Bebek giderek büyüdüğünde ise artık nesneleri algılamaya başlar. Dış dünyaya doğru yönlenir. Nesnel düşüncesi ağırlık kazanır. Belirli ölçülerde narsist kalmaya devam eder. Bu durum ikincil narsisizm olarak tabir edilir.
Narsist kişilik bozukluğu olan kişilerde, başkalarının düşüncelerine veya isteklerine gereken ilgi gösterilmez. Eğer gereken ilgiyi göremezlerse ve hedeflerine ulaşamazlarsa adeta çöküş yaşarlar. Kendilerini daima haklı gösterme çabaları vardır. Kendilerini en önde, en gözde veya en başta göstermek için ellerinden geleni yaparlar. Ayrıca kendilerini başkalarının yerine koyamazlar. Böylelikle başkalarını da anlayamazlar. Başkalarının fikir ve düşünceleri kendilerine uyuyorsa bir değeri vardır, eğer uymuyorsa hiç umursamazlar. Kendi çıkarlarına uygun davranıp başkalarına zarar verdiklerinin farkına varmazlar. Hedeflerine ulaşamayan narsist birisi aşırı öfkelenir, saldırganlaşır, psikolojik travma geçirebilir.