Jet Lag Nedir? Nasıl Önlenir?
Jet lag, uzun bir uçuştan sonra normal uyku düzeninizin bozulduğu zaman olarak bilinir. Vücudun yeni saat dilimine uyum sağladıkça birkaç gün içinde düzelme gösterir. Bir kişinin uyku bozukluğu varsa veya vardiyalı çalışması uykularını bozuyorsa jet lag semptomları ortaya çıkabilir. Jet lag oluşumunun bir tedavisi yoktur, fakat dikkatli bir planlama ile etkileri azaltılabilir.
Dünyanın kendi ekseni etrafında 24 saat süren dönüşünün canlılar üzerinde bıraktığı fizyolojik ve davranışsal durumların tekrar edilmesi olarak tanımlanan sirkadiyen (yaklaşık bir gün) ritmin bozulması durumunda jet lag ortaya çıkmaktadır. Jet lag, vücudunuzun varış noktanızın gündüz-gece programıyla senkronize olmadığı anlamına gelmektedir.
Jet Lag Belirtileri Nelerdir?

Jet Lag Nedir? Nasıl Önlenir?
Jet lag, belirtileri ve semptomları, etkilenen kişiler arasında farklılık gösterebilir. Belirtiler şu şekildedir,
- Gündüzleri aşırı uykulu olma hali,
- Uykusuzluk hastalığı,
- Tükenmişlik,
- Kırgınlık
- Baş ağrısı,
- Hazımsızlık,
- Sinirlilik,
- Konsantrasyon eksikliği
Jet Lag Nasıl Önlenir?

Jet lag oluşumunu önlemek pek mümkün olmamaktadır. Fakat etkilerini en aza indirmek için bu gibi durumlar size yardımcı olabilir:
- Seyahate çıkmadan önce yemek programınızı, ne zaman yemek yiyeceğinizi varacağınız yere göre ayarlamaya çalışın.
- Doğudan batıya seyahat ediyorsanız, daha geç uyuyun ve yola çıkmadan birkaç gün önce daha geç uyanın.
- Batıdan doğuya seyahat ediyorsanız, vücudunuzun yeni uyku düzenine uyum sağlamasına yardımcı olmak için daha erken yatın ve erken kalkın.
- Vücudunuzu uçakta hareket ettirmeyi unutmayın. Bu durum semptomların azalmasında etkili olabilir.
- Koltuğunuzda otururken derin nefes alma, dizleri yükseltme, başını çevirme, bacak kaslarını gevşetme gibi egzersizler yapabilirsiniz.