Resim Yapmanın ve Suret Çizmenin Yasak Oluşu İnancından Doğan Bir Sanat: Minyatür
Minyatür, latince minear (kırmızı ile boyamak) kelimesinden gelen, roma döneminde ve orta çağ’a kadar rulo el yazmalarını, parşömenleri ve kitapları resimlemek, bezemek için kullanılan süsleme zanaatıdır. Daha sonraları islamda resmin ve suretin yasak oluşu inancından dolayı resim sayılmadığından gelişmeye başlamıştır.

Resim Yapmanın ve Suret Çizmenin Yasak Oluşu İnancından Doğan Bir Sanat: Minyatür
Osmanlı minyatürlerinde resmedilen figürlerin gözlerinin hep çekik olarak resmedilmesinin sebebi, minyatür sanatının uygurlardan miras kalmış olmasıdır. Aynı sebepten ötürü yüz çehresi de yuvarlak olarak resmedilirdi. Osmanlı minyatürlerinde hal böyleyken doğal olarak Selçuklu Dönemi minyatürleri de böyledir. Ayrıca, Osmanlı minyatürlerinde zenci Dârüssaâde Ağaları da mavi mürekkeple resmedilirdi.

Minyatürler yapıldıkları devrin kültürünü, örf ve adetlerini yansıtırlar. Minyatürlerin çoğunda görülen haleler dini içeriklidir. Özellikle Adem ve Havva ile başlayan, peygamberlerin hayatını anlatan minyatürlerde bu haleler dikkat çekicidir. Resimlerde 3. boyut olmadığı için sanatkar tasvir ettiği eşyayı veya mekanı dilediği şekilde çizer; ancak halı ve iç dekorasyon süslemeleri aslına sadık olarak yapılmıştır.