Gizemli Gök Yapıları İlk Kez Görsel Haline Getirildi.
2018 yılında keşfedilen bir hızlı radyo patlamasını inceleyen bilim insanları, düzenli aralıklarla tekrarlanan bu yapıyı görselleştirmeyi başardı. Bilinen en yakın FRB olan bu yapı, gezegenimize yalnızca 500 milyon ışık yılı mesafede bulunuyor.
LOFAR ve Kanada Hidrojen Yoğunluk Haritalama Deneyimi (CHIME)
Bir FRB’nin incelenmesi için en temel gereksinimlerden biri, ne zaman ortaya çıkacağını tahmin edebilmektir. Bu araştırmada incelenen örnek, oldukça net gözlemlenen bir döngüye sahip. 4 gün boyunca aktif olan FRB, ardından da 12 günlük bir sessizliğe bürünüyor.
Yapıyı inceleyen bilim insanlarından ilk grup, Avrupa’daki LOFAR ve Kanada Hidrojen Yoğunluk Haritalama Deneyimi (CHIME)’den gelen bilgileri inceledi. Araştırmacılar, FRB20180916B adlı yapıdan gelen sinyalleri daha öncekilerden üç kat daha uzun kaydedebilmeyi başardı.
Yeni araştırmalardan birinin baş yazarı olan Ziggy Pleunis, bu durumun bahsi geçen yapılardan bazılarının kaynaklarının, düşük frekanslı salınımlara karşı geçirgen olduğunu gösterdiğini söyledi. Bazı teorilerin bu senaryoya farklı yaklaştığını da ifade etti.
İkinci araştırmada ise bilim insanları, FRB’nin yaydığı sinyallerde ışık polarizasyonunu inceledi ve FRB’nin karakteristik ışık polarizasyonlarını ortaya çıkardı. Daha önceki çalışmalara göre FRB’nin parlamaları 30 mikrosaniyelik aralıklarla değişim gösteriyordu. Bazı yapıların daha kısa bazılarınınsa daha uzun süre gözlemlenebildiği ortaya çıktı.
Bilim insanları, bu araştırmaların sonucunda gizemli FRB’lerin yapılarını açıklamaya yönelik teorilerin en azından bir kısmını elemeyi amaçlıyor.