Fosilleşmiş Nadir Dinozor Derisi, Ünlü Etoburların Gerçekte Neye Benzediğini İle İlgili Tüyo Veriyor.
Şimdiye kadar keşfedilen en tuhaf etçil dinozorlardan” birinin iyi korunmuş derisini emsalsiz bir ayrıntıyla analiz eden bilim insanları, hayvanın karmaşık postunun farklı pul ve çıkıntı örüntülerinden meydana geldiğini keşfetti.
Tarih öncesi hayvanların dış kısımlarının kolayca çürümesi ve geride fosil şeklinde çok az kanıt bırakması sebebiyle, araştırmacılar ilk kez 1984’te Arjantin’in Patagonya eyaletinin Chubut ilinde bulunan bu örneğin “dikkat çekici” olduğunu ifade etti.
Araştırmacılara göre, etçil dinozor Carnotaurus sastrei’nin keşfedilen pullu derisi, modern kuşların da evrimleştiği içi hava boşluklarıyla dolu kemiklere sahip, iki ayaklı dinozor grubu teropodlar arasında en eksiksiz biçimde korunmuş olanı.
Arjantin’deki Unidad Ejecutora Lillo ve Avustralya’daki New England Üniversitesi araştırmacılarının yürüttüğü çalışma, Cretaceous Research dergisinde yayımlandı.Çalışmada bilim adamları, fosil iskeletinin omuz, göğüs, kuyruk ve muhtemelen boyun bölgelerine ait, korunmuş derinin özelliklerini ilk kez ayrıntılı olarak açıkladı.
Unidad Ejecutora Lillo’dan Christophe Hendrickx, yaptığı açıklamada “Omuz, göbek ve kuyruk bölgeleri derilerine baktığımızda, bu dinozorun derisinin eskiden düşünülenden daha çeşitli olduğunu keşfettik. Küçük uzun, elmas şekilli veya yarı dairesel pullardan oluşan bir ağ tarafından çevrelenmiş geniş ve rastgele dağılmış koni biçiminde çıkıntılar vardı” dedi.
Bilim insanları, Carnotaurus’un büyük çıkıntıların ve küçük pullarının, Avustralya’nın Outback bölgesinde bulunan dikenli şeytan kertenkelesinde görülenlere benzediğini belirtti.
Araştırmacılar, “Daha önceki yorumların aksine, göz çarpan bu pullar rastgele dağılmıştı. Pullar ne ayrı sıralar oluşturuyordu ne de vücudun bölümleri boyunca boyutlarında kademeli varyasyonlar görülüyordu” diye yazdı.
Ayrıca, tepe kısımları vücudun çeşitli kısımlarında farklı şekillerde konumlandırılmış olsa da, morfolojik bakımdan vücut genelinde çok az farklılık gösteriyor.
Araştırmacılara göre söz konusu bulgular, büyük boynuzlu tuhaf kafatasına atıfla “etçil boğa” diye tercüme edilen Carnotaurus’un görünümünü tamamlıyordu.
Boynuzlu dinozorun varsayılan aktif yaşam tarzını ve fazla ısıyı atma ihtiyacını göz önünde bulunduran bilim insanları, bu karmaşık cildin vücut ısısını düzenlemede hayati bir rol oynamış olabileceğini düşünüyor. Bu, derinin modern memelilerde ve sürüngenlerde de oynadığı bir rol.