Duygu Analizi Nedir? Ne İşe Yarar?
Sentiment(duygu) analizi verinin olumlu, olumsuz ya da tarafsız olup olmadığını belirlemek amacıyla kullanılan, metin verisi üzerinde bir dil işleme yaklaşımıdır. Özellikle internet ortamında tüketiciler, düşüncelerini ve duygularını daha açık bir şekilde ifade edebildiklerinden, markalar tarafından bu duyguları izlemek ve anlamak önemli bir gereksinime dönüşür.
Bir konu hakkında duygu analizinin yapılabilmesi için kullanıcıların, konu hakkındaki fikir ve görüşlerinin toplanması gerekmektedir. Özel olarak geliştirilen yazılımlar ile veriler toplanılabilir ve konu hakkındaki konuşulma oranları ölçülebilir. Kullanıcıların duygu ve düşünceleri ele alınarak bir çıkarım yapılabilir. Bu çıkarımlar sonucunda, kullanıcıların konu hakkındaki tutumu ile duygu analizi gerçekleştirilebilir.
Peki Duygu Analizi Ne İşe Yarar?
Sentiment(duygu) analizi verinin olumlu, olumsuz ya da tarafsız olup olmadığını belirlemek amacıyla kullanılan, metin verisi üzerinde bir dil işleme yaklaşımıdır. Özellikle internet ortamında tüketiciler, düşüncelerini ve duygularını daha açık bir şekilde ifade edebildiklerinden, markalar tarafından bu duyguları izlemek ve anlamak önemli bir gereksinime dönüşür. Sentiment analizi anket yanıtlarındaki açık uçlu sorularda aktarılan düşünceleri, sosyal medyadaki yazılı konuşmaları, alışveriş sitelerindeki tüketici yorumları gibi geribildirimleri otomatik olarak analiz etmeye olanak tanırken markaların ürün ve hizmetleri açısından tüketicileri neyin mutlu ettiğini veya hayal kırıklığına uğrattığını öğrenmelerini sağlar. Bunun sonucunda markalar, tüketici ihtiyaçlarını karşılayabilecek şekilde düzenlemelerle ürün ve hizmetlerini güncelleyebilir.
Polarite düzeyi önemli olduğunda, tüketici yorumları olumlu, olumsuz ve tarafsız ya da tamamen memnun, memnun, kararsız, memnun değil ve hiç memnun değil olmak üzere kategoriler düzeyinde gruplara ayrılabilir. Genellikle ürün ve hizmet yorumlarına verilen yıldızlar buna örnek olarak gösterilebilir.5 yıldız veren bir tüketici, tamamen memnun olarak değerlendirilebilirken 1 yıldız veren bir tüketici, hiç memnun değil olarak sınıflandırılabilir.
Ürün incelemeleri gibi metinlerdeki duyguları analiz ederken, tüketicilerin ürüne yönelik hangi yönlerden veya özelliklerden nasıl bir şekilde (olumlu, olumsuz ve tarafsız) bahsettiklerini anlamak amacıyla kullanılan duygu analizi modelidir. Örneğin; bu cep telefonunun dokunmatik hassasiyeti çok düşük yorumunda kullanılan hedef tabanlı duygu analizi, ürünün kendisiyle ilgili değil,dokunmatiğiyle ilgili olumsuz bir görüş olduğunu belirleyebilir.