Boğaz ağrısı nasıl geçer? Bitkisel yollarla grip ve boğaz ağrısı geçer mi?
Boğaz ağrısı; boğazın arka kısmındaki acı ve yanma hissi şeklinde hissedilen, virüslerin neden olduğu grip ve nezle gibi hastalıkların yaygın bir belirtisidir. Virüsler, boğaz ağrısının yaklaşık yüzde 90’ına neden olur Boğaz ağrısı rahatsız edici olsa da, genellikle kendiliğinden geçer. Yorgunluk ve halsizlik, ateş, yutkunmada zorluk ve ağrı, öksürük gibi belirtilerin eşlik ettiği boğaz ağrısı nasıl geçer?
Boğaz ağrısı her yaşta insanda görülebilen yaygın bir hastalıktır. Çoğu boğaz ağrısına soğuk algınlığı veya grip neden olur. Bir virüs boğaz ağrısında en önemli etkendir. Bunlar arasında bademcik iltihabı, boğaz ağrısı ve mononükleoz (mono) bulunur. Diğer nedenler arasında sigara içmek, geceleri uyurken ağızdan nefes almak, çevre kirliliği, evcil hayvanlara, polenlere ve küflere alerjiler bulunur. Ameliyat sırasında genel anestezi de boğaz ağrısına neden olabilir.
BOĞAZ AĞRISI BELİRTİLERİ NELERDİR?
Boğaz ağrısı, ağrı ve tahriş ile karakteridir. Bu durum şişme ve kaşıntıya neden olur. Genellikle yutma sırasında ağrı daha da fazlalaşır. Boğaz ağrısı nedene bağlı olarak aşağıdaki semptomlara neden olabilir.Bu semptomlar ;
- Ateş
- Baş ağrısı
- Boğazda veya bademciklerde beyaz lekeler
- Kırmızı, şişmiş bademcikler
- Boyunda şişmiş lenf bezleri
- Deride döküntü
- Ağız kokusu
- Öksürük
- Hapşırma
- Fakat bazı durumlarda aşağıdaki ek semptomlar görülebilir.
- Karın ağrısı (genellikle çocuklarda)
- Kusma (genellikle çocuklarda)
- Eklem veya kas ağrısı
BOĞAZ AĞRISI TEDAVİSİ
Boğaz ağrısı gripten kaynaklanıyorsa, doktorunuz antiviral bir ilaç yazabilir. Antibiyotikler virüsler üzerinde işe yaramaz. Soğuk algınlığı veya grip tipi bir virüsün neden olduğu çoğu boğaz ağrısı bir hafta ila 10 gün içinde geçer.
Eğer boğaz ağrısı bakterilerden kaynaklanıyorsa, doktorunuz bir antibiyotik yazacaktır. Birkaç gün içerisinde boğaz ağrısında hissedilir bir düzelme olacaktır. Ancak antibiyotik tedavisini sonuna kadar tamamlamanız ve ilaçların tamamını kullanmanız çok önemlidir. Böylelikle, boğaz ağrısının geri dönme riski azalır.
Alerjilerin neden olduğu boğaz ağrısında doktorunuz alerjilere yönelik bir ilaç kullanmanızı tavsiye edebilir.
Boğaz ağrısı bademcik iltihabından kaynaklanıyorsa, ameliyat olmanız gerekebilir. Ancak bademcik iltihabı olan çoğu insanın ameliyata ihtiyacı yoktur. Sık sık bademcik iltihabı geçirirseniz ya da bademciğiniz çok büyükse ameliyat olmanız gerekebilir.
BOĞAZ AĞRISI NASIL GEÇER?
Boğaz ağrısının ağrısını hafifletmek en önemli tedavi seçeneğidir ve evde yapabileceğiniz bazı uygulamalar ağrıyı hafifletmeye yardımcı olabilir. Bunlar:
Elma sirkesi: Sirke asidiktir ve boğazdaki bakterileri öldürebilir ve ayrıca boğaz ağrısını hafifletebilir. Ayrıca boğazı tahriş edebilecek balgamı da yumuşatabilir.
Adaçayı ve ekinezya: Adaçayı antibakteriyel ve antiseptiktir ve ekinezya da bağışıklık güçlendirici etkilere sahiptir. Bu ikisi birlikte karıştırılıp çay olarak içildiğinde hızlı bir ağrı kesici etki gösterebilir.
Çiğ sarımsak: Sarımsağın antiseptik özellikleri vardır ve bakteriyel bir enfeksiyonunuz ya da boğaz ağrınız varsa hafifletmeye yardımcı olabilir.
Hatmi kökü: Hatmi kökünü çay olarak demleyip içmek, balgamı sökerek boğaz ağrısını kötüleştirecek öksürüğü kesmeye yardımcı olur.