Arama Motoru Nedir? Nasıl Çalışır?
Arama motorları, İnternet kullanıcılarını ve web sitelerini bir araya getiren bir iş modelidir. Bu iş modelinde arama motoru çok sayıda kullanıcıyı değerli bir hizmet sunarak kendi sayfasına çekmeye çabalar. Çok sayıda kullanıcı sayesinde de listelediği web sitelerine reklam alanı satarak gelir elde etmek üzerine kurulmuş bir iş modelidir. Birtakım sonuçlar için arama yapmaya müsaade eden tüm online platformlar (Yahoo, Bing, Yelp, Amazon, Apple App Store, Google Play Store vb.) arama mo-toru olarak değerlendirilebilir. Günümüzde hem Türkiye’de hem de dünyada Google, arama motorları arasında ilk sırayı almış durumdadır. Google dünya çapında masaüstü aramalarda %70, mobil aramalarda ise %90 paya sahiptir.
Arama motoru sonuç sayfası, son kullanıcıların arama motoru içinde yaptıkları arama sonucunda kullanıcıya sunulan sayfadır. Arama motoru sonuç sayfası her bir arama için farklı şekilde oluşturulur.
Arama motoru sonuç sayfası içinde iki tür liste bulunmaktadır. Bunlardan ilki organik arama sonuç ve web sitelerinin arama motoruna bir bedel ödemesine gerek olmadan, örümcekler aracılığıyla indekslenen bilgilerden gelen sonuçlardır. İkinci liste ise arama motoru reklamları sonucunda oluşturulur. Bunlar web sitelerinin arama motoruna bir bedel ödedikleri ve bu sayede listelenen reklamlardır. Sonuç sayfasında reklam olarak sunulan web siteleri ile organik arama sonucu listelenen web siteleri birbirlerinden ayrıştırılarak gösterilir.
Arama motorları 3 ayrı bileşenden oluşur ve buna bağlı olarak çalışır. Bunlar arasında web crawler, dizin ile kullanıcı arabirimi yer alır. Bu bağlamda web cravler internet ortamında yer alan bilgileri web siteleri üzerinden tarayarak veri tabanı oluşturur. Daha sonra toplanan bilgiler arama motorunun veri tabanında bir araya getirilir. Yani veri merkezindeki sunuculara taşınır. Böylece site haritası ile beraber elde edilmiş olan linkler vasıtasıyla, internet üzerindeki diğer siteler kapsamında içerikler ilişkilendirilir. Birbirleri ile olan ilişkileri kayıt altına alınır. Tabii bu konuda arama motoru algoritmaları karmaşık bir yapı altında devreye girer. Böylece web sitesi içerikleri ile linkleri ilişkisine bağlı olarak tanımlama gerçekleştirilir.