Pandemiyle Birlikte Artışa Geçen Hikikomori Nedir? Belirtileri Nelerdir?
Hikikomori Japonca’da “elini ayağını çekmek”, “geri çekilmek” anlamına geliyor. Hikikomori’de kişi müzik dinlemek, internette dolaşmak, uyumak dışında bir işle uğraşmıyor. Hikikomori’de gençler de hayattan el ayak çekip odalarına kapanarak zamanlarının çoğunu bilgisayar başında geçiriyorlar.

Pandemiyle Birlikte Artışa Geçen Hikikomori Nedir? Belirtileri Nelerdir?
Bu kişiler bilgisayar olmadan da kendilerini dış dünyadan tamamen soyutlayabiliyorlar. Gündüz uyuyorlar, geceleri geç saatlere kadar oturuyorlar. Bu kişiler işe, okula gitmiyor, kariyer hırsları veya beklentileri yok, eğitimlerini çoğunlukla yarım bırakıyorlar, sosyalleşmek için zerre çaba harcamıyorlar.
Peki neden Hikikomori Japonya’da görülüyor?

Japon aile yapısı oldukça kapalı ve bireyler birbirlerine yıllarca yardım ediyor ve bakabiliyorlar. Kimi Japon aileleri Hikikomori hastalığı olan yakınlarına ömür boyu destek oluyor. Diğer neden ise Japonya’nın eğitim sistemi ve kültürü.
Son derece yarışmacı bir eğitim sistemleri var. Rekabet çok ileri boyutlarda ve kimi gençler bu rekabete dayanamıyor ve bundan kaçabiliyorlar. Hikikomori bu kaçışın en uç noktası belki. Hastalığın erkeklerde çok sık olması da bundan
Japonya’da 2.000.000’ a yakın Hikikomorik kişi olduğu sanılıyor.

ABD, İngiltere, Fransa ve Singapur başta olmak üzere birçok başka ülkede de Hikikomorik hastalar mevcut. Sınav stresi, kötü bitmiş ve travmatik ilişkiler, dışlanma, anne baba arasında yaşanan sorunlar, başarısızlık korkusu Hikikomori’nin gelişimine zemin hazırlıyor.

Hikikomori’nin Türk gençlerini de tehdit etmeye başladı.
Hikikomori hastalığına ailelerin çok dikkat etmesi gerekiyor. Uzmanlar, odalarından çıkmayan, sürekli bilgisayar oyunları oynayan bu gençlerin antisosyalleştiğini kimseyle konuşmadığını belirterek, ciddi anlamda tedaviye gereksinimleri olduğuna dikkat çekti. Hikikomorinin hastalık olduğunun fark edilmiyor.
Hikikomori Belirtileri
– Evden dışarı çıkmamak
– Kimseyle konuşmak istememek
– Kimseyle konuşmamak
– Odadan dışarı çıkmak istememek
– Sosyal hayattan kopmak
– Arkadaşlıklardan kopma, arkadaşlıkları bitirme
– Aşırı stres
– Sinirlilik
– Psikolojik bozukluklar
– Saldırganlık
– Uykusuzluk
– Bilgisayar başında yemek yiyip içme
– İnsanlardan kaçmak
– Bağırarak cevap verme
– Depresyon