API Bankacılığı Nedir? Türkiye’de Nasıl Kullanılıyor?
API (Application Programming Interface) kavramı en basit haliyle farklı sistemlerin birbirleriyle iletişim kurabilmelerini sağlayan kod ve protokol olarak tanımlanabilir. API Bankacılığı ise üçüncü parti kuruluşların daha etkin ürün ve hizmetler sunmaları için bankaların çeşitli API’ler aracılığıyla bankacılık servislerini dış ortama açmasıdır.
Webtevar olarak bu yazımızda API Bankacılığı modeli, çalışma sistemi, bu sistemin sağladığı servisler ve avantajları sizler için açıkladık.
Geleneksel bankacılık modelinde düzenli ödemeler, yaptığı harcamalar, alışveriş tutarları gibi müşteriye ait finansal bilgiler müşteri hesabının ait olduğu banka tarafından kayıt edilerek işlenir.
API Bankacılığı olarak da bilinen açık bankacılık modelinde ise müşteriye ait bu tür bilgiler müşterinin verdiği onay doğrultusunda üçüncü parti kurumların kullanımına açılır. Bu sayede, banka dışı uygulamalar ve müşterinin finansal faaliyetleri arasında bağlantı kurularak müşteri ihtiyaçlarına daha uygun ürün ve hizmetler sunulur. Açık bankacılık finansal tavsiyeler, rekabetçi fiyatlandırmalar, beklentilere uygun ürün ve hizmetlere ek olarak finansal verilerin tek bir noktada toplanarak yönetilmesini sağlayabiliyor.
Türkiye’de açık bankacılık hizmetleri Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından denetleniyor. Yasa gereği açık bankacılık sunan ödeme hizmeti sağlayıcılarının gerekli yetkileri alması gerekiyor. Türkiye’de günümüzde API’lerini paylaşarak açık bankacılık modelinden faydalanan çeşitli bankalar bulunuyor. Söz konusu bankalar her geçen gün bu model sayesinde müşterilerine yeni ve uygun finansal ürün ve hizmetler sunabiliyor. Finansal kuruluşlar açık bankacılık modelinden faydalanırken hem yönetimsel hem de finansal süreçlerde çeşitli teknolojilere ihtiyaç duyabiliyor.