Deflasyon Nedir? Nedenleri Nelerdir?
Deflasyon, piyasada bulunan mal ve hizmetlerin sürekli ucuzlaması halidir. Deflasyonist ortamlarda mal ya da hizmet fiyatları ucuzlarken, fiyatların gerilemeye devam edeceği beklentisiyle bunlara olan talep de aynı şekilde düşer. Yani deflasyonun olduğu ekonomide mal ya da hizmet, fiyatı düştüğü halde alıcı bulamaz. Tüm bu tanımlardan anlaşılacağı üzere deflasyon tanımı, ekonomide enflasyonun tam tersi şekilde işler.
Deflasyon Nedenleri Nelerdir?

Deflasyon Nedenleri Nelerdir?
Deflasyonun oluşmasında farklı nedenler söz konusu olabilir. Merkez bankalarının kararları ile mevcut kredi ve para arzı azaldığı zaman piyasada bulunan malların tümünde fiyat düşüşü gözlenebilir.
Fiyatların düşmesine neden olan bir diğer unsur mal ve hizmetlerin toplam talebinde meydana gelen azalmalardır. Böyle bir durgunluğun sebepleri arasında devlet harcamalarının azalması, borsada meydana gelen düşüş, tüketicinin biriktirme ve tasarruf yapma isteği ya da para politikalarında meydana gelen sıkılaşma eğilimleri olabilir.
Ekonominin piyasada dolaşan para ve kredi arzından hızlı büyüdüğü hallerde, fiyatlarda düşüş gözlenebilir. Bu en çok teknolojik gelişmelerle birlikte ekonomide verimliliğin arttığı ve teknolojiden faydalanan sektörlerin çoğaldığı durumlarda oluşur. Böylece operasyonel iyileşmeler yaşanırken üretim maliyetleri düşer ve bu tüketiciye düşük fiyatlar olarak yansır. Dolayısıyla, verimlilik artışı, deflasyona yol açabilir.