NFT Nedir? NFT Nasıl Kullanılır?
NFT’ler, diğer kripto para birimlerinde olduğu gibi blok zinciri (blockchain) içerisinde bulunur. Diğer bir ifade ile NFT’ler tümüyle dijital özellikli varlıklardır. Kripto paraların ya da Bitcoin’in bir para karşılığı var ise NFT’lerin de dijital ortamda karşılıkları vardır. NFT sahibi olmayı, kendinize dijital ortamda orijinal bir kod almak gibi düşünebilirsiniz.
NFT’nin açılım olarak karşılığı Non Fungible Token’dir. Türkçe karşılığı ile “Değiştirilemeyen Token” ya da “Değişmesi mümkün olmayan para” olarakta kabul edilir. Yani NFT, bir değeri olan ve tahsil edilebilen dijital bir durumdur. NFT sayılabilecek varlıklara baktığımızda ise; herhangi bir sanat eseri, video, blog , birçok dijital aktivite bu durumu kapsar . yukarıda belirttiğimiz dijital aktiviteler gerekli şartları sağladıklarında birer NFT olma özelliği taşıyabilir.

NFT Nedir? NFT Nasıl Kullanılır?
NFT Nasıl Kullanılır?
NFT, genel olarak CryptoKitties geliştiricilerinin oluşturduğu Ethereum ile uyumlu bir kod olan ERC-721 standardı ile oluşturulur. Bunun haricinde, yeni geliştirilmiş bir diğer standart ise ERC-1155’tir. Bu yeni standart, yeni fırsatlarla birlikte çalışabilme imkânı da sunar. Bu da eşsiz varlıklar olan NFT’lerin blok zincirlerinin birbirleri ile uyumlu olması ve farklı uygulamalar arasında kolayca transfer edilebilmesi anlamına gelir.
İlk NFT’ler, Ethereum tabanlı olarak 2015 dolaylarında ortaya çıktı. CryptoKitties ise ilk defa 2017 yılında değiştirilemeyen token teknolojisi sayesinde adını duyurdu. O zamandan beri NFT endüstrisi hızla büyümektedir. Değiştirilemeyen jeton olarak da nitelendirilebilen NFT; OpenSea, Nifty Gateway ve SuperRare gibi pazarlarda alınıp satılabilir.
NFT’nizi muhafaza etmek ve koleksiyon oluşturmak istediğinizde Trust Wallet gibi cüzdan uygulamalarını kullanabilirsiniz. Böylece kullandığınız diğer blockchain tokenlar ile NFT’niz de belirli bir adres üzerinde yer alır. Ayrıca NFT’ler, sahibinin izni dışında kopyalanamaz ya da transferi yapılamaz.
NFT’leri kullanabileceğiniz alanlar şunlardır:
- Oyun,
- CryptoKitties evreni,
- Dijital sanat,
- Farklı diğer uygulamalar.