Türkiye ”Ev Gençleri” Sayısında İlk Sırada Yer Aldı.
“Evde oturan gençler” olarak açıklanabilecek NEET bölümüne giren genç oranında Türkiye, Avrupa ülkeleri ortasında birinci sırada yer aldı. Ülkemizdeki gençlerin %30,7’si bu bölüme girerken NEET gençlerinin cinsiyet dağılımında da devasa bir fark görüldü.
Günümüzde ömür şeklimizin ve bilhassa gençlerin vaktini nasıl geçirdiklerinin büyük bir değişime uğradığını herkes biliyor. Bu değişimle birlikte tüm dünyadaki genç nüfusta ‘NEET‘ formunda tanımlanan bir kesim de tanımlandı. Bu kesim, ‘ev gençleri‘ yahut ‘meskende oturan gençler‘ halinde açıklanıyor.
Kesme verilen tarifin açılımı ‘Not in Education, Employment or Training‘ ve Türkçe’ye “ne eğitimde, ne stajda ne de işte olan gençler” formunda çevrilebiliyor. Bu gençler, uzunca bir müddettir OECD tarafından da takip ediliyor (15-19 yaş ve 20-24 yaş olmak üzere iki küme şeklinde).
Türkiye’nin NEET oranı %30,7’lik hisseyle büyük bir meseleye işaret ediyor. Avrupa Birliği’nde %13,5 olan bu oran, Eurostat datalarına nazaran Türkiye’yi Avrupa ülkeleri ortasında birinci sıraya yerleştiriyor. NEET oranının en düşük olduğu ülkeyse %6’lık orana sahip Hollanda.
NEET kısmına giren gençlerin cinsiyetlere nazaran dağılımlarında da bilhassa ülkemizde devasa bir fark gözüküyor. Ülkemizdeki bayanların %44,9’u, erkeklerinse %22’si NEET kısmına giriyor. Avrupa’da cinsiyetlere nazaran dağılım, ülkemizdeki kadar büyük boyutta olmasa da bariz bir farka yer veriyor. Avrupa’da bayanların %16,2’si, erkeklerin de %12,8’i NEET olarak sınıflandırılıyor.
Türkiye’nin %30,7’lik oranla birinci sırada olduğu listenin ikinci sırasında %27,5’lik oranla Kuzey Makedonya bulunuyor. Kuzey Makedonya’yı sırasıyla %26,7’yle Karadağ, %22,7’yle İtalya, %20,3’le Sırbistan, %19’la Yunanistan, %18,2’yle İspanya, %17,9’la Bulgaristan, %17,2’yle Romanya, %15,4’le Hırvatistan ve %15’le Slovakya takip ediyor.
NEET gençler kimler oluyor?
NEET kısmına giren gençler; eğitimli lakin çalışmak istemeyenlerden, göçmenlerden ve mültecilerden, dezavantajlı kümelerden, engellilerden, hane geliri düşük olanlardan, kırsal kesimde yaşayanlardan ve iş beğenmeyenlerden oluşuyor.