Müslüm Gürses’in Öncülük Ettiği Geçmişi Yasaklarla Dolu Arabesk Müzik
Öncelikle Arabesk esasında çok eski bir geçmişi ve kültürü olan Fransızca kökenli bir kelimedir. Kelime anlamı olarak ise, “Arap etkinliği ve tarzı” , “Arap müziğini andıran, genellikle karamsarlı konu edinen bir müzik türü” olarak tanımlanmaktadır.

Müslüm Gürses’in Öncülük Ettiği Geçmişi Yasaklarla Dolu Arabesk Müzik
Arabesk kültür, Türkiye’de yeni bir müzik türünün oluşumunu sağlamıştır. Orhan Gencebay, Ferdi Tayfur, İbrahim Tatlıses ve Müslüm Gürses gibi müzisyenler bu dönemde ön plana çıkmıştır. Orhan Gencebay ile başlayan arabesk filmler furyası Türk Sineması’nın çehresini değiştirmiştir. 1980’li yıllarda ise arabesk filmler her yaştan her kesimden izleyici tarafından ilgiyle seyredilmişir.

Tarihine baktığımızda ise, 1950’li yıllarda köyden şehre göçün başladığı bilinir. Bu göç hareketiyle birlikte Türkiye’de birçok gelişim ve dönüşüm de söz konusu olmaya başlamıştır. Bu müzik türünün tam da böyle bir ortamda ortaya çıktığını söyler. Şehre göç etmiş, gecekonduda yaşayan, köyde doğup büyümüş kesimi etkisi altına alan bir müzik türü olduğu söylenir.
O dönemde meydana gelen toplumsal ve ekonomik değişimler, müzik çevresinde de bir değişime yol açtı. Sonrasında 1970’li yıllarda Unkapanı’nın da etkisiyle popülerleşmeye başlamıştı. Ne var ki çok geçmeden, 1970-80’li yıllarda arabesk müzik TRT tarafından yasaklanmıştı.

Turgut Özal’ın başbakanlığı ile bu yasak kalkmış ve yılbaşı programlarında TRT’de Orhan Gencebay ,Kibariye sahne almaya başlamıştı.
2000’li yıllarla birlikte dışlanan arabesk müzik ve şarkıcıları birçok farklı müzik tarzına sahip şarkıcıyla birlikte düetler yaptılar. Böylelikle arabesk müziğe karşı olumsuz görüşler geç olsa da kırılmaya başladı.
Ayrıca dönemi yansıtan Sinan Çetin’in ”MUTLU OL BU BİR EMİRDİR” kısa filmini de izleyebilirsiniz.
https://www.youtube.com/watch?v=Lmb1LSXGtIg&ab_channel=PLATO