Makaronun Mucidi Fransız Değil İtalyan!
Günümüz makaronlarının hikayesi aslında çok eskilere dayanıyor. Makaron adını İtalyanca “ince hamur” anlamına gelen “maccherone” ya da “macaroni” sözcüklerinden alıyor. Aynı zamanda özel gün ve toplantılarda servis edilen çeşitli baharatlar ve rendelenmiş peynirle tatlandırılan iştah açıcı ufak hamur parçaları için de aynı sözcükler kullanıldığı biliniyor.
Makaron’un Tarihi
Makaron bilinen tarihinde ilk defa Avrupa’da ve Orta Çağ’da görüldü. O zamanlar makaron badem, yumurta akı ve şekerden yapılmış küçük bir tatlıydı, dışı gevrek, içi yumuşaktı.
Makaron her ne kadar Fransız tatlısı olarak bilinse de Larousse Gastronomique’e göre ilk olarak, 1791’de Venedik manastırlarında üretilmeye başlandı. Fransız kraliçesi Catherine de Medici’nin 1533 yılında II. Henry ile evlenip Fransa’ya gelmesiyle makaronun Fransa’daki tarihi başladı.

Makaronun Mucidi Fransız Değil İtalyan!
Catherine de Medici Fransa’ya gelirken yanında İtalyan aşçısını da getirir ve törende misafirlere sunulması için bu küçük tatlılardan yapılmasını ister. Herkes tarafından çok beğenilen bu küçük tatlılar popülerleşmeye başlar.
Fransız Devrimi ile birlikte iki Carmelite rahibesinin geçinmek için makaron yapıp satmaları ile de makaron tüketimi gittikçe yaygınlaşmaya başlar ve Fransız halkının vazgeçemediği tatlılardan biri olur ve rahibeler “Macaron Kardeşler” olarak tanınmaya başlar. O zaman yapılan makaronlar herhangi bir süsleme, aroma veya ganaj içermiyordu.

Louis Ernest Ladurée’nin kuzeni Pierre Desfontaines’in makaron tarifi
1862’de kurulan ve Fransa’nın en önemli pastanelerinden biri olan Laduree’nin mutfağında gerçekleşiyor bu değişim. Louis Ernest Ladurée’nin kuzeni Pierre Desfontaines’in iki makaron arasına enfes bir ganaj (tereyağ) kreması koymasıyla Fransa bambaşka bir makaronla tanışıyor.
Ladurée’nin gösterişli makaronları o kadar başarılı olmuş ki bugün dünyanın en meşhur makaron üreticisi konumundalar.