Dijital Para ve Kripto Para Nedir? Farkları Nelerdir?
Dijital para, geleneksel olan madeni ya da kağıt para gibi bir değeri olan fakat sadece sanal ortamda kullanılan bir para çeşididir. Dijital para sanal ortamda kullanılır ve fiziksel olarak ele alınması mümkün değildir. Dijital para diğer isimler ile elektronik döviz, dijital döviz, sanal para ya da elektronik para olarak da bilinir. Dijital parayı bilgisayardan, akıllı telefonlardan ya da tabletlerden internete girerek alabilir, başkalarına da transfer edebilirsiniz.
Dijital para, dijital ortamlarda yer alan internet tabanlı bir para birimidir. Kripto para ise, sanal para birimi olarak kullanılan ve fiziksel bir yapıda olmayan dijital varlıktır. Dijital paraların özellikleri ve yapısı kullanıcılarına yüksek işlem hızı ve işlem kolaylığı sağlamaktadır. Kripto paraların kopyalanması ve aynı parayla birden fazla işlem gerçekleştirilmesi şifreleme yöntemi sayesinde imkansıza yakın bir seviyededir. Kripto paraları diğer para birimlerinden ayıran en önemli özellik ise merkeziyetsiz yapıda olmasıdır.
Dijital para ve kripto paralar geleneksel paraların aksine herhangi bir fiziksel parçadan oluşmamaktadır. Birçok benzerliği olan bu para birimlerinin aynı zamanda farklılıkları da mevcuttur. İki para arasındaki en temel fark dijital paraların merkezi, kripto paraların ise merkeziyetsiz yapıda olmasıdır. Dijital paralar bir otorite tarafından hazırlanmakta ve kontrol edilmekteyken, kripto paraların arkasında otorite bulunmamakta ve dolayısıyla bir otorite tarafından kontrol edilmemektedir. Paralar arasındaki farklardan bir diğeri ise kullanıcıların bilgileridir. Dijital para kullanılan işlemlerde gerçek bir kullanıcı kimliğine ihtiyaç duyulmaktadır. Kripto para işlemleri kişisel bilgilere ihtiyaç duymadan yapılabilmektedir. Dijital ve kripto paraların farklarından bir tanesi de güvenlik seviyesidir. Dijital para işlemleri, kripto para işlemlerine oranla siber saldırı ve manipülasyonlara karşı daha zayıf bir güvenliğe sahiptir. Kripto paraların blok zincir tabanlı yapıda olması, olası saldırılara karşı güçlü şifrelendirilmiş yapılarıyla daha güvenlidir.
6,141 Görüntüleme