Az Olan Neden Mi Kıymetli: KITLIK TEORİSİ
İktisadi kıtlık ya da ekonomik kıtlık kâr amaçlı ekonomik sistem tarafından kar elde etmek amacıyla kasıtlı olarak yaratılan ve bir toplumun sahip olduğu üretim kaynaklarının, mevcut teknolojik gelişmişlik düzeyiyle işletilmesi ile ulaşılan üretim düzeyinin, sonsuz insan ihtiyaçları ve isteklerini karşılamakta yetersiz olduğunu ifade eden iktisadi bir terimdir. Gündelik hayatta kullanılan kıtlık kavramı somut bir yokluğu veya yetersizliği ifade ederken iktisadi anlamıyla kıtlık, mevcut kar bazlı ekonomik sistem ve üretim teknolojisiyle ulaşılan üretim düzeyi ile ilgili bir yetersizliği ifade eder.
Kıtlık etkisi ise, insanların nadir bulunduğunu düşündükleri şeylere otomatik olarak olağandan yüksek değer yüklemelerine yol açan bir psikolojik yanılgıdır. Nadirlik, müşterilerin algısında genellikle lüks, ayrıcalıklı, kaliteli gibi pozitif kavramlarla ilişkilendirilir. Bunun sebebi nadir bulunan bir şeyin az sayıda olmasının nedeninin o şeye yönelik yüksek bir talepten kaynaklandığı düşüncesidir. Bu nedenle kıt bulunan objeler insanların ilgisini daha kolay çeker ve nadir olana sahip olma güdüsünü harekete geçirir. Böylece bu objeler sık bulunur şeylere oranla daha çok talep edilir.

Az Olan Neden Mi Kıymetli: KITLIK TEORİSİ
Bir ürüne erişimin sınırlı olduğunu hissettirmenin en önemlisi erişim süresini kısıtlamaktır. Bir ürüne yada hizmete sahip olmak için müşteriye tanınan süre kısa olduğunda insanlar daha az düşünüp daha hızlı hareket etmeye meyilli olurlar. Geç kalma yada fırsatı kaçırma korkusu müşteriyi kıt ürüne yaklaştırır. Günümüzde kısıtlı fırsatlar sunan firmaların çoğu fırsat aralığını bir zamanlayıcı yardımıyla göz önüne yerleştirir. Böylece müşteriler ürünle etkileşim halinde oldukları her an ne kadar acele etmeleri gerektiğinin farkında olurlar.
Süre kıtlığını ürün kıtlığına dönüştürmenin bir diğer yolu da kısıtlı süreler için geçerli indirimler yapmak. Müşterinin fırsatı kaçırma korkusuyla fiyat avantajına duyulan ilgiyi birleştiren bu yöntem kıtlık etkisinin en güçlü olduğu satış stratejilerinden biri. Zaten bu sebeple en sık karşılaşılan yöntem de bu. Her sektörden firma geri sayımlar eşliğinde indirimlerinin süresinin kısıtlılığını vurguluyor ve bunun müşterilerde uyandırdığı ender bulunurluk hissi satışlara yansıyor.
Satılan ürünün sınırlı sayıda mevcut olması kıtlık teorisinin en doğrudan kullanımı. Bu yöntemde hedef ürün veya hizmet belirli bir sayıyla kısıtlı tutuluyor ve hepimizin aşina olduğu gibi neredeyse tüm e-ticaret satışlarında kullanılıyor. Yöntemin etkisi ürünün stoklarda az sayıda kalmış olmasının çok talep görmüş olduğuna bağlanmasında gizli. Örneğin ayakkabı almak için alışveriş yapan bir tüketici az sayıda kalmış bir modelin diğer modellerle aynı miktarda üretildiğini fakat onlardan çok talep gördüğü için sayısının azaldığını varsayıyor.