Züppe Etkisi (Snob Effect) Nedir?
Züppe etkisi ya da Snob etkisi, mikro ekonomide, yüksek gelirli insanların bir tüketim ürününe olan taleplerinin düşük gelirli insanların talebine ters orantılı olmasıdır. Züppe etkisi, çoğu mikro ekonomi teorisinin aksine negatif değil pozitif eğimli bir talep oluşturur.
Bu durum sıra dışı, pahalı ya da özel ürünlere sahip olmak isteğinden doğar. Bu ürünler genelde yüksek mali değere ama düşük pratik değere sahip olur. Bir ürün ne kadar nadir ise, züppe değeri o kadar yüksektir. Bu tür ürünlere sanat eserleri, marka giysiler ya da spor arabalar örnek verilebilir.

Züppe Etkisi (Snob Effect) Nedir?
Bütün bu örneklerde, ürünün züppe ürünü kategorisine girip girmediği tartışılabilir. Bir kimse kumaş kalitesi, uzun ömrü veya işleniş kalitesi yüzünden ‘züppe’ marka bir giysi alabilir. Bu, bazı durumlarda doğru olsa da, kişi tanınmış bir markadan aynı ürünü daha ucuza alabilir. Sıklıkla bu ürünler sonunda elden çıkarılmak için ucuz fiyatlara satılır, bu da ürünün gerçek değeri hakkında şüphe uyandırır.
Koleksiyoncular ilgili oldukları alanlarda istedikleri özeli ürünler için çok yüksek meblağlar ödeyebilirler. Buna pul ve para koleksiyoncuları örnek gösterilebilir.
5,244 Görüntüleme