Kira Sözleşmesi Nedir? Nasıl Yapılır?
Kira sözleşmesi, diğer adıyla kira kontratı, ev sahibinin sahip olduğu mülkü belli bir dönem kullanmak üzere bir kiracıya verdiğini belirten sözleşmedir. Kira kontratı, temel anlamda mülk ile beraber kiracıya teslim edilen demirbaş ve eşyalara dair bölüm ile genel-özel şartları içeren bölüm olmak üzere toplamda üç kısımdan meydana gelir. Kiracıların söz konusu bölümleri okunaklı ve eksiksiz bir şekilde doldurması gerekir.
Kiralanan mülkün aylık ve yıllık kira bedeli, hem yazıyla hem de rakamla ifade edilerek sözleşmede belirtilmelidir. Kira bedelinin yanı sıra sözleşmede kira bedelinin ödeme periyotlarının, kira artış oranının, depozito tutarının ve iade koşullarının da yer aldığından emin olmalısınız. Kira ödemelerinin finans kuruluşları ya da PTT aracılığıyla yapılması gerektiğini unutmayın. Bu koşullarda mülk sahibinin hesap numarası da mutlaka kira sözleşmesinde yer alan bilgiler arasında olmalıdır.
Depozito tutarı konusunda anlaşma yaparken, mülkün içerisinde bulunan tüm demirbaşların tespitinin yapılması büyük önem taşır. Mülkün kiralanması öncesinde demirbaşlar ve eşyaları mümkünse fotoğraflarla belgeleyerek tutanak altına alabilirsiniz. Depozito tutarı, kiracının üç aylık kira bedeli toplamından daha fazla olamaz. Sözleşme öncesinde depozito tutarını karşı tarafla anlaşarak belirlemeli ve depozito iade koşullarını sözleşmeye yansıtmalısınız.
Kira sözleşmelerinde mutlaka yer alması gereken bir diğer bilgi ise sözleşmelerin geçerlilik süresidir. Sözleşmeye imza atmadan önce karşı tarafla anlaştığınız geçerlilik süresinin doğru şekilde sözleşmede yer aldığından emin olmalısınız. Sözleşmenin geçerlilik süresi bittiğinde, eğer kiracı ödemelerini aksatmadan gerçekleştirmişse ve her iki taraf da sözleşmenin devamlılığı konusunda hemfikirse kira sözleşmesi otomatik olarak uzar. Bir tarafın sözleşmeyi geçerlilik süresi bitmeden önce feshetmek istemesi halinde ise ödenecek cezai şartın da önceden kararlaştırılması ve sözleşmede yer alması gerekir.
6,657 Görüntüleme