Evde Çiçek Bakmanın Püf Noktaları Nelerdir?
Evinizde çiçek bakmayı seviyorsanız, onlara daha uzun yaşamalarını sağlayacak sağlıklı bir ortam yaratabilirsiniz. Evde çiçek bakımının yine temel adımlarından sayılan toprak seçiminde dikkatli olmak çok önemli. Aksi halde çiçek ihtiyaç duyduğu besinleri ve diğer yararlı maddeleri bağlandığı topraktan temin edemez ve kısa ömürlü olur. Genel olarak ev bitkileri için torf, yani organik maddeler bakımından zengin toprak önerilir ama bu da yine seçeceğiniz bitkiye göre değişiklik gösterecektir.
Çiçek sulama
Söz konusu ev bitkileri olduğunda, ortamdaki nem değeri çok önemlidir. Sezon değişiklikleri kadar, evinize en uygun olan çiçekleri öğrenmeniz de önemlidir. Örneğin, tropikal bitkilerin neme daha çok ihtiyacı vardır. Ama ısı oranı daha düşük bir yerde yaşıyorsanız, daha fazla nem sağlamanın da yolları bulunmakta. Saksının dibine çakıl yerleştirmek ya da saksıyı su dolu bir çanağın içine koymak buna örnektir.
Çiçeği sulama vaktinin geldiğini anlamak için ise mutlaka toprağını elinizle kontrol edin. Eğer parmağınızla yokladığınız toprak çok kuruysa hemen sulama yapın, eğer nemliyse sulama yapmanıza gerek olmayabilir.
Gün ışığı
Su kadar ışık da bir bitkinin ömrü için çok önemlidir. Çiçeklerinizi evinizin gün ışığı alan bölgelerine yerleştirin. Türlerine göre, direk güneş ışığına ya da gölgeye ihtiyaç duyarlar. Eğer az ışık isteyen çiçekleri direk güneş ışığı alan yerlere koyarsanız, yaprakları kararmaya başlar.
Çiçeklerinizin de bir evi olduğunu unutmayın.
Bitkilerinizi yeniden düzenlemek size cazip gelebilir ama ev hayvanları gibi ev çiçekleri de fazla yer değiştirmekten hoşlanmazlar. Onun için en uygun ışığı sağlayabildiğiniz köşeyi bulduğunuzda, çiçeğin yerini değiştirmemelisiniz.
Saksı değişimi çok önemli.
Çiçek bakımının en önemli adımlarından biri yetiştireceğiniz bitkiye uygun bir saksı almanız. Eğer kökleri çok derine inmesi gerekmeyen bitkiler yetiştirecekseniz, saksının çok derin olmamasına dikkat etmeli, daha geniş alanlara yayılarak gelişen çiçekleriniz içinse daha geniş saksılar tercih etmelisiniz. Fakat, en başta fidenizi ya da tohumlarınızı çok büyük bir saksıya eklememeli, çiçeğinizin gelişimine uygun olarak belirli aralıklarla saksı değişimi yapmalısınız.