Dijital Göçebe Ne Demek?
Uzaktan çalışarak, zaman veya mekan kısıtlaması olmadan çalışma hayatına devam eden ve aynı zamanda seyahat etmeyi seven ve sürdüren kişilere dijital göçebe yani orijinal adıyla “digital nomad” denir. Dijital göçebeler, dünyanın farklı yerlerinde kütüphaneler, co-working yani ortak çalışma alanları, kafeler gibi yerlerde çalışabilirler. Hatta çalışırken kendi karavanlarında ya da doğanın içinde de olabilirler.
Bu kişiler işlerini internet üzerinden teknolojik ürünleri kullanarak yaparlar. Bunlar; internet erişimi olan akıllı telefonlar, dizüstü bilgisayarlar, tabletler olabilir.
Dijital ortamda çalışabileceğiniz bazı meslekler:
- Dijital pazarlama uzmanlığı
- Metin yazarlığı
- SEO uzmanlığı
- Grafik tasarımı
- Yazılım mühendisliği
- Çevrim içi öğretmenlik
- Sosyal medya fenomeni
- Youtuber
- Blogger
- Proje yöneticisi
- Çevirmen
Ülke sınırlarını aşarak lokasyona bağlı kalmadan çalışmak bu vize için olmazsa olmaz bir kural. Estonya başta olmak üzere birçok ülke, uzaktan çalışan insanların kendi ülkelerinde çalıştıkları süreçte gezmeleri için vize almalarına olanak tanıyor.
Dijital göçebe vizesi alma şartları da turist vizesi, oturum vizesi gibi ülkeden ülkeye farklılık gösterir. Mesela Estonya, kendi ülkesi dışında başka bir ülkede sözleşmeli olarak uzaktan çalışma şartı istiyor. Ayrıca aylık olarak ortalama gelirin 3504 Euro olma şartı da vize alma kriterleri arasında. Tüm koşullar sağlandığında ise bir yıla kadar dijital göçebe vizesi verebiliyor.
Diğer dijital vize veren ülkeler:
- Çekya
- Dominik Cumhuriyeti
- Estonya
- Meksika
- İzlanda
- Almanya
- Norveç
- Portekiz
- Gürcistan
- Malta
- Anguilla, Monserat (Karayipler’de bazı adalar)
- Bahama Adaları
- Barbados Adası
- Bermuda Adaları